Menu

Gotowanie Serniczków

Tutaj znajdziecie informacje o wszystkich rodzajach serniczków. Będą tu przepisy oraz zdjęcia pięknych ciast.

Sernik japoński <3

sweetcandy

Cześć wam tu Candy! Cieszę się że mój blog wam si podoba. Mam nadzieje, że podobają wam się moje wpisy. Dziś mój ulubiony Sernik japoński <3.

Składniki:

  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar (pominęłam)*
  • 50 g masła
  • 250 g kremowego serka typu philadelphia
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większej miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną umieścić masło, kremowy serek i mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić.

Do miseczki z gładką masą serową dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, skrobię i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.

Białka ubić mikserem do sztywności, dodając szczyptę soli. Do ubitych dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Ubite białka połączyć z płynną masą serową, w trzech turach i bardzo delikatnie wymieszać je z masą serową by białka nie opadły: dwukrotnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, a ostatni raz przy pomocy szpatułki. Cała masa serowa powinna być połączona z białkami.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiając 'kołnierz' z papieru wystający 2 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego/blaszki nalać wrzątku, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).

Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie obniżyć temperaturę do 135ºC i piec kolejne 30 minut. Pozostawić w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć do temperatury pokojowej i wystudzić. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

* Kwaśny winian potasu, zwiększa objętość ubijanych białek; można go pominąć bez szkody dla sernika.

Smacznego !

Sernik_japoski_3_2347_240x240
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-japonski-cotton-soft-japanese-cheesecake

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [An] *.*.15.81.in-addr.arpa

    Przepis skradziony że zdjęciami z mojewypieki

© Gotowanie Serniczków
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci